Allerlei

Matze. 

Dit recept voor matse, ongezuurd Pesachbrood. Het is een heel simpel gerecht met een diepe betekenis: een gedachtenismaal aan Yeshua, dood en opstanding.

IngrediŽnten:

bronwater en bloem van harde tarwe 

Bereiding

Meng 1 deel warm bronwater met 2 delen bloem van harde tarwe. Let op: er mag niet meer dan 18 minuten verstrijken tussen het moment waarop de ingrediŽnten worden gemengd en het moment waarop de matses de oven ingaan. Op die manier bestaat er geen kans op fermentatie. Kneed het deeg tot het niet meer plakt en uitgerold kan worden. Dit duurt minstens vijf minuten. Maak balletjes van het deeg ter grootte van een walnoot en rol deze zo dun mogelijk uit. Prik het deeg met een vork in en leg het op voorverwarmde bakplaten (245 graden Celsius). Bak de matses zes tot acht minuten tot ze een kleur hebben. Het brood wordt krokant terwijl het afkoelt.

Tip: Je kunt de matses ook kant en klaar kopen in de supermarkt.

Serveren

Serveer de matse met druivensap of wijn. Buiten het avondmaal om, is matse belegd met kaas of suiker een lekkernij. Ook kun je matsedeeg gebruiken als bodem voor pizza of taart.

Latkes

IngrediŽnten: ( voor 4 pers) 

 6 grote aardappelen

 1 ui

 3 eieren

 1/2 kop meel

 Zout, peper

 Olie

Bereidingwijze 

De rauwe aardappelen grof raspen, en in een vergiet laten uitlekken.

Dan het laatste water eruit persen en droog deppen met keukenpapier.

Ui klein snijden.

Eieren klutsen.

Alle ingrediŽnten mengen .

Mengsel mag niet te stijf worden.

Olie heet laten worden.

Met een soeplepel portie maken en voorzichtig in de niet te hete olie leggen.

Een beetje platdrukken.

Aan beide zijde op niet te hoge temperatuur bakken.

Serveren: met appelmoes ( compote) of zure room. 

Gevulde gehakt met pruimen.(Ayallah Dukas)

IngrediŽnten 

 5oogr rundergehakt

 1 zakje gedroogde pruimen (liefst zonder pit)

 half fles tomatenketchup

 halve fles rode wijn

 peper, zout

 pakje paneermeel

 half bosje peterselie

 1 ei 

Bereiding

Vermeng het gehakt met kwartje pakje paneermeel, een ei, 2 gesnipperde eetlepels peterselie, peper en zout naar smaak.

Vorm balletjes door een ontpitte pruim te omhullen met een laagje gehakt.

Doe de wijn en de ketchup in een grote pan en breng aan de kook. Doe wat peper en zout erbij.

Doe de balletjes erbij en laat 30 min zachtjes koken op een zacht vuur.

Serveer met sla en witte of bruine rijst. 

Maís kroketten 

IngrediŽnten 

 1 kg magere kip

 2 uien

 2 preien

 2 teentjes knoflook

 1/2 bosje selder

 peterselie

 Olie

 Zout, peper;selderijzout en foelie

 Maggi

 3 ŗ 4 eierdooiers

 Paneermeel 

Bereiding 

Trek van de kip een bouillon samen, met peper,zout, foelie en ui erin. Het vlees moet gaar zijn. Daarna vlees fijn snijden(of door de molen)In een apart pannetje een fijn gesneden prei, een half bosje peterselie en een half bosje selderij fijn snipperen.

En uitje en een teentje knoflook eerst in wat olie fruiten, daarna de groenten erbij fruiten en met deksel op het pannetje en wat toegevoegde Maggi een minuut of vijf op een laag pitje laten doorsudderen.

Neem nu een ruime pan. Doe daarin wat olie waarop je flink uienpoeder strooit. Daarin flink wat bloem laten mee fruiten, totdat de bloem wat korrelig wordt. Flink roeren. Daarna scheuten bouillon toevoegen, en Maggi. Flink blijven roeren. Het moet een dikke bal worden. Roer daardoor stuk voor stuk twee eierdooiers. Peper, zout, en wat selderijzout toevoegen.

Doe nu de groenteprut erbij en daarna het fijngehakte vlees. Het geheel stevig door blijven roeren, op een laag pitje eerst, totdat de dikke bal van de bodem loslaat. Als het te stijf is kan je nog wat bouillon toevoegen. Dan mag het vuur wat hoger. Alles in een schaal koud laten worden.

Dan kroketten vormen, klein en of groot. Deze eerst door paneermeel, met een snuifje zout vermengd, halen. Daarna door het met wat olie losgeklopte ei. ( Je kan er eventueel nog een heel ei) en dan nog door het paneermeel.

Galleís,(Challes 2 stuks)

IngrediŽnten

 1kg bloem

 50gr gist ( neem voor 2 galles 75 gr)

 2 eieren ( 1 eiwit behouden om de galles te bestrijken

 75 gr boter

 Maanzaad of sesamzaad

 3/4 eetl zout

 Bakpapier 

Bereiding 

Doe de bloem in een grote mengkom. Roer suiker en zout erdoor. Maak een putje in het midden en brokkel de gist in. Doe een halve liter lauw water in dit putje, roer voorzichtig wat meel door het water/ gist mengsel en laat 10 min staan tot er belletjes ontstaan. Voeg nu de eieren toe en ruim de helft van de boter.

Alles nu goed door elkaar kneden tot een soepel deeg. Het moet aanvoelen als kinderbilletjes. Als het zacht wordt doe je er wat bloem bij, als het droog wordt wat water. Minstens 10 min kneden.

Het deeg nu laten rijzen totdat het volume verdubbelt is. Het is gemakkelijk om het af te dekken met een met boter bestreden stuk plastic. De oven voorverwarmen op de hoogste stand. Doe een bakje met water in de oven.

Het gerezen deeg nog even kneden, in drieŽn verdelen, rollen ervan maken en vlechten. De galles nu insmeren met het wat water losgeklopte eiwit ( voor een zachte korst kan het eiwit vervangen worden door gesmolten boter). Als het water in het bakje kookt kan het brood erin. Na tien minuten het bakje water uit de oven halen en deze iets lager zetten.

Het brood +/ 15 min bakken. 

Choemoes 

Bekend IsraŽlisch toastbeleg 

IngrediŽnten 

 200 gr kikkererwten (blik)

 2 tenen knoflook

 limoen

 2 el tahin

 4 el olijfolie

 verse munt

 komijn

 chilipoeder

 paprikapoeder 

Bereiding 

Pureer uitgelekte kikkererwten ( bewaar het sap) en voeg limoensap,knoflook, tahin, munt, chilipoeder en olijfolie toe;

Voeg net zoveel vocht dat het smeerbaar wordt.

Breng op smaak met zout.

Druppel wat olijfolie erover en bestrooi wat paprikapoeder erover. 

Charoset

Charoset herinnert ons aan de goede en zoetigheid in Egypte. Het symboliseert ook leem en klei waarvan de IsraŽlieten bouwstenen van moesten maken. Voordat de maror ( bitter) in de charoset wordt gedoopt, voegt men enkele druppels wijn toe, dat symbool staat voor alle druppels bloed die de joden in de slavernij lieten. 

IngrediŽnten 

 2 eetl. Suiker of honing of een mix ervan

 1-2 koppen gehakte of geraspte appels

 1/2 eetl; kaneel

 zoete honig

 1, kop allerlei noten( amandelen, walnoten, hazelnoten enz..)

 1/ 2 kop rozijnen 

Bereiding 

Mix, noten, suiker, honing, appels en kaneel door elkaar totdat het een mengsel is.

Voeg voorzichtig wijn aan toe totdat het net zo dik is als specie.

Roer er voorzichtig er de rozijnen doorheen.

Voeg naar smaak nog kaneel, suiker en wijn aan toe. 

Kruidige aardappelen 

IngrediŽnten 

 8 aardappelen

 3 eetl plantardige olie

 1/2 theel droge mosterd

 1/1 theel cayennepeper

 1/4 theel kurkuma

 1/4 theel pigment

 1/2 thl kaneel

 1/ th gember

 1/4 thl koriander

 1/ ŗ 1/2 theel zout

 1 theel suiker

 1 groene paprika

 2 pruimtomaten, fijngesneden. 

Bereiding 

Schil en was de aardappelen en snijd ze in grote stuken

Laat ze ca.10 min koken tot ze gaar zijn maar nog stevig zijn

Verhit de olie in een braadpan, voeg de mosterd, de cayennepeper, de kurkuma, het pigment, de kaneel, de gember, de koriander, het zout en de suiker toe en laat ze 1 ŗ 2 minuten bakken, zodat de geuren van de kruidenvrij komen.

Doe er de gewassen paprika en de tomaten bij en laat nog 3 minuten bakken.

Voeg de aardappelen toe en laat ze ca 8 min op een matig vuur bakken, of tot ze heel heet zijn.

Let op dat ze goed door het kruidmengsel bedekt zijn.