Hoofdgerechten

Citroenkip met gestoomde broccoli 

IngrediŽnten 

             Citroenkip 

 1 losgeklopt ei

 1 dl citroenlimonadesiroop

 2 eetl sojasaus

 25gr paneermeel

 3 eetl sesamzaadjes

 1 theel tijm

 1 theel geraspte citroenschil

 1 theel zout

 3/4 theel geraspte gemberwortel of poeder

 8 gehalveerde kipfilets zonder vel

 3 eetl olie

 1 eetl margarine 

Verwarm de oven op 180įC . Roer het ei, limonadesiroop en de sojasaus in een kom door elkaar.

Meng in een andere kom paneermeel, sesamzaadjes, tijm, citroenschil, zout en gember.

Haal de stukken kip door het limonademengsel en rol ze vervolgens door het paneermengsel.

Verhit de olie en de margarine in een grote koekenpan.

Bak de stukken kip erin 3 tot 5 min aan beide kanten lichtbruin.

Leg ze in de braadslee.

    Citroensaus  

IngrediŽnten 

 2 eetl maÔzena

 2,4dl water

 1 dl citroenlimonade

 4 theel sojasaus

 2 eetl suiker

 schijfjes citroen ter garnering

 Heb de citroenlimonade en het sap gehalveerd. 

Bereiding 

Maak de maÔzena aan het water. Voeg de siroop, het citroensap, de sojasaus en de suiker toe en breng dit aan de kook

Blijf roeren tot de saus bindt

Giet de saus over de kipfilets

Zet de kipfilets in de oven en bak ze 15 tot 20 min

Garneer ze met plakjes citroen 

Broccoli

IngrediŽnten 

 1 kg broccoli

 2 eetl olijfolie

 2 theel fijngehakte knoflook

 sap van 1 citroen

 1/2 theel zout

 1 eetl sesamzaad, geroosterd 

Bereiding 

Was en snijd de broccoli in roosjes en stoom die 3-5 min

Giet de olie in een koekenpan of wok

Doe de broccoli en de rest van de ingrediŽnten erbij.

Meng door elkaar en bak alles 2 tot 3 min.

Stoofpotje met linzen en rozijnen

IngrediŽnten 

 1 kg in dobbelstenen gesneden lams, rund of kalfsvlees

 2 eetl olie

 1 middelgrote ui in ringen

 0,5 theel gemberpoeder

 mespuntje gemalen kaneel

 1 theel komijnpoeder

 1,5 l lams of runderbouillon( bouillonblokjes mag ook)

 1 kopje linzen,1 nacht geweekt in 150 ml wijn of water

 250 gr rozijnen

 zout, peper naar smaak

 2 eetl honing

 1 theel oranjebloesemwater 

Bereiding 

Bak de dobbelstenen vlees in een stoofpot met deksel aan alle kanten bruin in de olie

Voeg de ui en laat al roerend meebakken

Voeg de kruiden en de bouillon en laat het geheel 1 uur stoven

Voeg de linzen, doe het deksel op de pan en laat het geheel 1 uur stoven

Voeg de rozijnen toe en laat alles met het deksel op de pan nog eens 20 min sudderen

Breng het gerecht op smaak met peper en zout

Voor een zoetere smaak kunt u de honing toevoegen

Roer vlak voor het opdienen het oranjebloesemwater door het gestoofde vlees

Serveren met gekookte gerst, een salade van ui,olijven en sinaasappels en vijgenkoek 

Kalkoengebraad met sinaasappels 

IngrediŽnten (+- 5 tal pers) 

 1 kalkoengebraad

 2 uien en 2 knoflookteentjes

 Een bakje verse champignons of paddestoelen.

 1 flesje van een halve liter witte wijn

 1 blokje kippenbouillon

 Sap van verschillende sinaasappels ( 4)

 gemengde groene kruiden, zout en peper

 ketchup of tomatenpuree en zetmeel en room

 Versiering 2 sinaasappels in schijfjes, amandelsnippers en peterselie. 

Bereiding

Je borstelt en stooft op een klein vuurtje de champignons, als ze klaar zijn bewaar ze in een schoteltje
Snipper de uien en look en stoof die ook aan
Pers de sinaasappels
Snij het gebraad in snede van ongeveer een halve cm en braad die aan
Doe het vlees uit een grootte diepe sauteuse pan en blus de jus met witte wijn en sinaasappelsap
Voeg nu je aan gestoofde groenten erbij kruid dit alles naar smaak met de genoemde kruiden
Het geheel afwerken met ketchup of tomatenpuree ( tot het een mooie rood -oranje kleur heeft )en room en als de saus nogal dun uitvalt kan je die verdikken met het zetmeel
Voeg nu het vlees terug toe en laat dit nu alles een tijdje verder sudderen
Vlak voor het opdienen van het vuur versier het geheel met de schijfjes sinaasappels, amandelschijfjes en peterselie

Je kan bij dit heerlijk gerecht kroketjes, frietjes bij serveren.

Kip met honing, mosterd en abrikozen 

IngrediŽnten 

 3 eetl honing

 2 eetl Dijonmosterd

 1 eetlepel mosterdzaadjes

 2 teentjes knoflook, uitgeperst

 sap en geraspte schil van 1 sinaasappel

 1 eetl olie

 1 grote scharrelkip

 1,5 dl kippenbouillon

 250 g gedroogde abrikozen

Bereiding 

Roer in een ruime schaal honing, mosterd, mosterdzaadjes, knoflook, sinaasappelschil en -sap en olie door elkaar

Wentel de kip erin en laat in de koelkast twee uur intrekken

Leg de kip in een ovenschaal, schenk de marinade erover

Leg de abrikozen om de kip en schenk de kippenbouillon in de ovenschaal

Laat de kip in 1,5 uur in een oven van 180 graden gaar worden

Arme mensenzalm 

IngrediŽnten 

 Een blikje zalm

 1 pond kabeljauw

 Een kleine biet

 peper en zout 

Bereiding 

Snijd de schoongemaakte bied in stukjes, leg ze in een pan met water

Leg de kabeljauw daar een nacht in en kook de vis in het bietenwater zodat de kabeljauw roze wordt

Af laten koelen en de inhoud van het blikje zalm en wat peper en zout er doorheen prakken

Leg deze substantie in de vorm van een vis op een platte schotel 

Linzenstoofpot met spinazie en feta  

IngrediŽnten 

 500 gram rode linzen

 1 ui

 2 tenen knoflook

 5 dl groentebouillon

 4 eetl olijfolie

 1 citroen

 500 gram spinazie

 200 gram feta

 2 eetl fijngehakte verse munt

 1 tl cayennepeper

 3 middelgrote aardappels

 zout en peper 

Bereiding 

Verhit 2 eetl olie in een zware braadpan en fruit hierin de fijngehakte ui en knoflook glazig maar niet bruin.

Voeg vervolgens de (warme) groenten bouillon en de gewassen linzen toe.

Laat op laag vuur met het deksel op een kier ca. 20 minuten koken of totdat de linzen zacht maar nog niet papperig zijn.

Het vocht moet dan vrijwel verdampt zijn. Zo niet, giet wat vocht af.
Was ondertussen de spinazie en verwijder eventueel grove steeltjes.
Rasp de schil van de citroen en pers hem uit.
Snijd de aardappels in heel kleine blokjes en bak deze goudbruin in de resterende 2 el olie.

Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Doe nu de goed uitgelekte spinazie, de munt, de citroenschil, het citroensap en de cayennepeper bij de linzen en laat nog ca.3 minuten koken totdat de spinazie geslonken is.

Maak op smaak af met zout en peper. Verdeel de stoofpot over vier borden en verdeel over iedere portie de verbrokkelde feta en de aardappelblokjes. Serveren met pitabrood en eventueel wat plakjes citroen. 

Lamskoteletjes met witloofflan

IngrediŽnten ( 4 pers)

 6 stronkjes witloof

 2 eierdooiers

 1 dl room

 12 lamskoteletjes

 2 dl lamsfond

 100gr boter( bakboter)

 peper, zout, nootmuskaat

 vormpjes voor de flan 

Lamsfond 

Lamsfond is kant en klaar verkrijgbaar in de meeste grootwarenhuizen, maar kan ook zelf worden bereid 

IngrediŽnten

1 kg beenderen met afval en lamsgehakt ; 2 eetlepels olijfolie ; 2 wortelen ; 2 stengels bleekselderij ; 2 uien ; 2 eetlepels tomatenpuree, 1/2 liter rode wijn ; 2 takjes tijm ; 2 takjes peterselie ; 2 blaadjes laurier ; peper en zout.

Bereiding


Het vlees in een braadpan schikken, overgieten met de olie en in een goed voorverwarmde oven laten kleuren op 200 graden

De groenten in stukken hakken, bij het vlees voegen en gedurende 10 minuten mee laten bruinen

De tomatenpuree door het vlees roeren en overgieten met de wijn. Laten inkoken 

Pocheren

Pocheren is het wellen of juist onder het kookpunt verhitten en garen van een voedingsmiddel in een vloeistof. 

Deglaceren

De aromatische aanbaksels blussen met fumet, bouillon of wijn (madera, porto, witte wijn) en daarna onder verwarmen losroeren van de panbodem, waarna de saus bereid wordt. 

Bereiding 

Het witloof schoonmaken, kruiden met peper, zout en muskaatnoot en gaarstoven in wat boter met een bodempje lamsfond( zie hierboven).

Uit de pan nemen, laten uitlekken en de mooiste blaadjes verwijderen om er de flanvormpjes mee te bekleden.

De rest van het witloof pureren met de staafmixer en er de room en de losgeklopte eierdooiers doormengen;

Kruiden met peper en zout.

De beboterde vormpjes bekleden met de witloofblaadjes en vullen met de witlofmousse.

De blaadjes over de mousse dichtvouwen en de flans gedurende 10 min pocheren in een warmwaterbad in een op 180į voorverwarmde oven.

Intussen de lamskoteletjes bakken, uit de pan nemen en warm houden

De braadbodem deglaceren met lamsfond en wat laten inkoken.

De flans uit de oven nemen, ontvormen, serveren met het vlees en serveren met de saus van het vlees. 

Zoetzure gehaktballetjes met ananas 

IngrediŽnten ( 4 pers) 

 500gr Kalf of rundsgehakt

 4 takjes peterselie

 ca 125 gr paneermeel

 1 ei

 1 eetl soja saus

 1 theel sambal oelek

 1 theel gemberpoeder

 1 rode paprika

 1 dunne prei

 1 dikke wortel

 1 klein blik ananas op eigen nat

 2 eetl olie

 25 gr boter  

Zoetzure gembersaus 

IngrediŽnten 

 4 eetl witte suiker

 2-3 cm gemberwortel

 2 dl warm water

 4 eetl azijn

 1 eetl ketjap

 1 theel maÔzena

 1 eetl gehakte bakgember

Bereiding

Schil de gemberwortel zo dun mogelijk, rasp hem en meng hem door de suiker

Brand onder voorzichtig roeren de suiker in een pan met een dikke bodem tot karamel (ze moet goudgeel van kleur zijn)

Haal de pan van het vuur en voeg er het warme water bij

Breng de massa, nadat die met schuimen is opgehouden, opnieuw aan de kook en laat zachtjes koken tot alle karamel is opgelost

Voeg er de azijn en de ketjap bij en bind de saus met de aangemengde maÔzena

Roer er tenslotte de bakgember door

Voor de variatie kunt u tijdens het koken van de saus ca. 30 gr goed uitgelekte stukjes gemengde vruchten uit blik mee koken 

Bereiding van het gerecht

Peterselie in kopje fijn knippen

Gehakt samen met paneermeel en ei, sojasaus, sambal, gemberpoeder en peterselie in kom doen, alles homogeen mengen

Met vochtige hand het mengsel in gehaktballen ( niet te groot) iets groter dan tennisballetjes.

Kook de gehaktballetjes in kokend water af tot ze allen bovendrijven, doe het geheel  in een vergiet en giet het geheel af,

Paprika schoonmaken en in reepjes snijden

De wortel schrappen, wassen en in plakjes snijden

De ananas boven maatbeker laten uitlekken

Het ananassap aanvullen tot 3 dl met de zoetzure gembersaus

In de pan of wok  de olie en de boter verhitten

Gehaktballetjes gedurende 8 min langs alle kanten bruin bakken, uit de pan scheppen op een bord scheppen

In achtergebleven bakvet de paprika, prei en wortel al omroerend ca 2 min omscheppend bakken.

De ananas toevoegen en ca 1 min zachtjes laten mee warmen 

Het gerecht is lekker met rijst of mihoen 

Tsimmes

Tsimmes is een zoet gerecht van bijvoorbeeld wortelen en/of pruimen. Deze gerechten eet men speciaal met Rosj Hasjana om elkaar een zoet jaar toe te wensen. In het Jiddisj (een joods Europese taal) wordt onderstaand recept 'Floymen un mayeren tzimmes' genoemd. 

IngrediŽnten ( 4 tot 6 pers) 

 8 grote wortelen (in dunne plakjes)

 250 g gedroogde pruimen

 2 dl honing

 Ĺ theel zout

 1 theel citroensap

 3 eetl boter

 3 eetl meel 

Bereiding  

Leg de plakjes wortel in een pan en schenk er zoveel water bij dat ze net onderstaan

Aan de kook brengen en voeg de pruimen toe

Dan op laag vuur 15 minuten zachtjes laten pruttelen tot de pruimen zacht zijn

Voeg honing, zout en citroensap toe en laat alles met het deksel op de pan nog 20 minuten door sudderen

Smelt de boter in een steelpannetje

Voeg het meel toe en roer tot het meel geheel is opgenomen

Roer dit mengsel door de wortelen

Blijf roeren tot de saus de gewenste dikte heeft

Laat er vlak voor het serveren onder een hete grill snel een bruin kleurtje op komen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.