Hoofdgerechten
Citroenkip met gestoomde broccoli
Ingrediënten
Citroenkip
· 1 losgeklopt ei
· 1 dl citroenlimonadesiroop
· 2 eetl sojasaus
· 25gr paneermeel
· 3 eetl sesamzaadjes
· 1 theel tijm
· 1 theel geraspte citroenschil
· 1 theel zout
· 3/4 theel geraspte gemberwortel of poeder
· 8 gehalveerde kipfilets zonder vel
· 3 eetl olie
· 1 eetl margarine
Verwarm de oven op 180°C . Roer het ei, limonadesiroop en de sojasaus in een kom door elkaar.
Meng in een andere kom paneermeel, sesamzaadjes, tijm, citroenschil, zout en gember.
Haal de stukken kip door het limonademengsel en rol ze vervolgens door het paneermengsel.
Verhit de olie en de margarine in een grote koekenpan.
Bak de stukken kip erin 3 tot 5 min aan beide kanten lichtbruin.
Leg ze in de braadslee.
Citroensaus
Ingrediënten
· 2 eetl maïzena
· 2,4dl water
· 1 dl citroenlimonade
· 4 theel sojasaus
· 2 eetl suiker
· schijfjes citroen ter garnering
· Heb de citroenlimonade en het sap gehalveerd.
Bereiding
Maak de maïzena aan het water. Voeg de siroop, het citroensap, de sojasaus en de suiker toe en breng dit aan de kook
Blijf roeren tot de saus bindt
Giet de saus over de kipfilets
Zet de kipfilets in de oven en bak ze 15 tot 20 min
Garneer ze met plakjes citroen
Broccoli
Ingrediënten
· 1 kg broccoli
· 2 eetl olijfolie
· 2 theel fijngehakte knoflook
· sap van 1 citroen
· 1/2 theel zout
· 1 eetl sesamzaad, geroosterd
Bereiding
Was en snijd de broccoli in roosjes en stoom die 3-5 min
Giet de olie in een koekenpan of wok
Doe de broccoli en de rest van de ingrediënten erbij.
Meng door elkaar en bak alles 2 tot 3 min.
Stoofpotje met linzen en rozijnen
Ingrediënten
· 1 kg in dobbelstenen gesneden lams, rund of kalfsvlees
· 2 eetl olie
· 1 middelgrote ui in ringen
· 0,5 theel gemberpoeder
· mespuntje gemalen kaneel
· 1 theel komijnpoeder
· 1,5 l lams of runderbouillon( bouillonblokjes mag ook)
· 1 kopje linzen,1 nacht geweekt in 150 ml wijn of water
· 250 gr rozijnen
· zout, peper naar smaak
· 2 eetl honing
· 1 theel oranjebloesemwater
Bereiding
Bak de dobbelstenen vlees in een stoofpot met deksel aan alle kanten bruin in de olie
Voeg de ui en laat al roerend meebakken
Voeg de kruiden en de bouillon en laat het geheel 1 uur stoven
Voeg de linzen, doe het deksel op de pan en laat het geheel 1 uur stoven
Voeg de rozijnen toe en laat alles met het deksel op de pan nog eens 20 min sudderen
Breng het gerecht op smaak met peper en zout
Voor een zoetere smaak kunt u de honing toevoegen
Roer vlak voor het opdienen het oranjebloesemwater door het gestoofde vlees
Serveren met gekookte gerst, een salade van ui,olijven en sinaasappels en vijgenkoek
Kalkoengebraad met sinaasappels
Ingrediënten (+- 5 tal pers)
· 1 kalkoengebraad
· 2 uien en 2 knoflookteentjes
· Een bakje verse champignons of paddestoelen.
· 1 flesje van een halve liter witte wijn
· 1 blokje kippenbouillon
· Sap van verschillende sinaasappels ( 4)
· gemengde groene kruiden, zout en peper
· ketchup of tomatenpuree en zetmeel en room
· Versiering 2 sinaasappels in schijfjes, amandelsnippers en peterselie.
Bereiding
Je borstelt en stooft op een klein vuurtje de champignons, als ze klaar zijn
bewaar ze in een schoteltje
Snipper de uien en look en stoof die ook aan
Pers de sinaasappels
Snij het gebraad in snede van ongeveer een halve cm en braad die aan
Doe het vlees uit een grootte diepe sauteuse pan en blus de jus met witte wijn
en sinaasappelsap
Voeg nu je aan gestoofde groenten erbij kruid dit alles naar smaak met de
genoemde kruiden
Het geheel afwerken met ketchup of tomatenpuree ( tot het een mooie rood -oranje
kleur heeft )en room en als de saus nogal dun uitvalt kan je die verdikken met
het zetmeel
Voeg nu het vlees terug toe en laat dit nu alles een tijdje verder sudderen
Vlak voor het opdienen van het vuur versier het geheel met de schijfjes
sinaasappels, amandelschijfjes en peterselie
Je kan bij dit heerlijk gerecht kroketjes, frietjes bij serveren.
Kip met honing, mosterd en abrikozen
Ingrediënten
· 3 eetl honing
· 2 eetl Dijonmosterd
· 1 eetlepel mosterdzaadjes
· 2 teentjes knoflook, uitgeperst
· sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
· 1 eetl olie
· 1 grote scharrelkip
· 1,5 dl kippenbouillon
· 250 g gedroogde abrikozen
Bereiding
Roer in een ruime schaal honing, mosterd, mosterdzaadjes, knoflook, sinaasappelschil en -sap en olie door elkaar
Wentel de kip erin en laat in de koelkast twee uur intrekken
Leg de kip in een ovenschaal, schenk de marinade erover
Leg de abrikozen om de kip en schenk de kippenbouillon in de ovenschaal
Laat de kip in 1,5 uur in een oven van 180 graden gaar worden
Arme mensenzalm
Ingrediënten
· Een blikje zalm
· 1 pond kabeljauw
· Een kleine biet
· peper en zout
Bereiding
Snijd de schoongemaakte bied in stukjes, leg ze in een pan met water
Leg de kabeljauw daar een nacht in en kook de vis in het bietenwater zodat de kabeljauw roze wordt
Af laten koelen en de inhoud van het blikje zalm en wat peper en zout er doorheen prakken
Leg deze substantie in de vorm van een vis op een platte schotel
Linzenstoofpot met spinazie en feta
Ingrediënten
· 500 gram rode linzen
· 1 ui
· 2 tenen knoflook
· 5 dl groentebouillon
· 4 eetl olijfolie
· 1 citroen
· 500 gram spinazie
· 200 gram feta
· 2 eetl fijngehakte verse munt
· 1 tl cayennepeper
· 3 middelgrote aardappels
· zout en peper
Bereiding
Verhit 2 eetl olie in een zware braadpan en fruit hierin de fijngehakte ui en knoflook glazig maar niet bruin.
Voeg vervolgens de (warme) groenten bouillon en de gewassen linzen toe.
Laat op laag vuur met het deksel op een kier ca. 20 minuten koken of totdat de linzen zacht maar nog niet papperig zijn.
Het vocht moet dan vrijwel
verdampt zijn. Zo niet, giet wat vocht af.
Was ondertussen de spinazie en verwijder eventueel grove steeltjes.
Rasp de schil van de citroen en pers hem uit.
Snijd de aardappels in heel kleine blokjes en bak deze goudbruin in de
resterende 2 el olie.
Haal
uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Doe nu de goed uitgelekte spinazie, de munt, de citroenschil, het citroensap en
de cayennepeper bij de linzen en laat nog ca.3 minuten koken totdat de spinazie
geslonken is.
Maak op smaak af met zout en peper. Verdeel de stoofpot over vier borden en verdeel over iedere portie de verbrokkelde feta en de aardappelblokjes. Serveren met pitabrood en eventueel wat plakjes citroen.
Lamskoteletjes met witloofflan
Ingrediënten ( 4 pers)
· 6 stronkjes witloof
· 2 eierdooiers
· 1 dl room
· 12 lamskoteletjes
· 2 dl lamsfond
· 100gr boter( bakboter)
· peper, zout, nootmuskaat
· vormpjes voor de flan
Lamsfond
Lamsfond is kant en klaar verkrijgbaar in de meeste grootwarenhuizen, maar kan ook zelf worden bereid
Ingrediënten
1 kg beenderen met afval en lamsgehakt ; 2 eetlepels olijfolie ; 2 wortelen ; 2 stengels bleekselderij ; 2 uien ; 2 eetlepels tomatenpuree, 1/2 liter rode wijn ; 2 takjes tijm ; 2 takjes peterselie ; 2 blaadjes laurier ; peper en zout.
Bereiding
Het vlees in een braadpan schikken, overgieten met de olie en in een goed
voorverwarmde oven laten kleuren op 200 graden
De groenten in stukken hakken, bij het vlees voegen en gedurende 10 minuten mee laten bruinen
De tomatenpuree door het vlees roeren en overgieten met de wijn. Laten inkoken
Pocheren
Pocheren is het wellen of juist onder het kookpunt verhitten en garen van een voedingsmiddel in een vloeistof.
Deglaceren
De aromatische aanbaksels blussen met fumet, bouillon of wijn (madera, porto, witte wijn) en daarna onder verwarmen losroeren van de panbodem, waarna de saus bereid wordt.
Bereiding
Het witloof schoonmaken, kruiden met peper, zout en muskaatnoot en gaarstoven in wat boter met een bodempje lamsfond( zie hierboven).
Uit de pan nemen, laten uitlekken en de mooiste blaadjes verwijderen om er de flanvormpjes mee te bekleden.
De rest van het witloof pureren met de staafmixer en er de room en de losgeklopte eierdooiers doormengen;
Kruiden met peper en zout.
De beboterde vormpjes bekleden met de witloofblaadjes en vullen met de witlofmousse.
De blaadjes over de mousse dichtvouwen en de flans gedurende 10 min pocheren in een warmwaterbad in een op 180° voorverwarmde oven.
Intussen de lamskoteletjes bakken, uit de pan nemen en warm houden
De braadbodem deglaceren met lamsfond en wat laten inkoken.
De flans uit de oven nemen, ontvormen, serveren met het vlees en serveren met de saus van het vlees.
Zoetzure gehaktballetjes met ananas
Ingrediënten ( 4 pers)
· 500gr Kalf of rundsgehakt
· 4 takjes peterselie
· ca 125 gr paneermeel
· 1 ei
· 1 eetl soja saus
· 1 theel sambal oelek
· 1 theel gemberpoeder
· 1 rode paprika
· 1 dunne prei
· 1 dikke wortel
· 1 klein blik ananas op eigen nat
· 2 eetl olie
· 25 gr boter
Zoetzure gembersaus
Ingrediënten
· 4 eetl witte suiker
· 2-3 cm gemberwortel
· 2 dl warm water
· 4 eetl azijn
· 1 eetl ketjap
· 1 theel maïzena
· 1 eetl gehakte bakgember
Bereiding
Schil de gemberwortel zo dun mogelijk, rasp hem en meng hem door de suiker
Brand onder voorzichtig roeren de suiker in een pan met een dikke bodem tot karamel (ze moet goudgeel van kleur zijn)
Haal de pan van het vuur en voeg er het warme water bij
Breng de massa, nadat die met schuimen is opgehouden, opnieuw aan de kook en laat zachtjes koken tot alle karamel is opgelost
Voeg er de azijn en de ketjap bij en bind de saus met de aangemengde maïzena
Roer er tenslotte de bakgember door
Voor de variatie kunt u tijdens het koken van de saus ca. 30 gr goed uitgelekte stukjes gemengde vruchten uit blik mee koken
Bereiding van het gerecht
Peterselie in kopje fijn knippen
Gehakt samen met paneermeel en ei, sojasaus, sambal, gemberpoeder en peterselie in kom doen, alles homogeen mengen
Met vochtige hand het mengsel in gehaktballen ( niet te groot) iets groter dan tennisballetjes.
Kook de gehaktballetjes in kokend water af tot ze allen bovendrijven, doe het geheel in een vergiet en giet het geheel af,
Paprika schoonmaken en in reepjes snijden
De wortel schrappen, wassen en in plakjes snijden
De ananas boven maatbeker laten uitlekken
Het ananassap aanvullen tot 3 dl met de zoetzure gembersaus
In de pan of wok de olie en de boter verhitten
Gehaktballetjes gedurende 8 min langs alle kanten bruin bakken, uit de pan scheppen op een bord scheppen
In achtergebleven bakvet de paprika, prei en wortel al omroerend ca 2 min omscheppend bakken.
De ananas toevoegen en ca 1 min zachtjes laten mee warmen
Het gerecht is lekker met rijst of mihoen
Tsimmes
Tsimmes is een zoet gerecht van bijvoorbeeld wortelen en/of pruimen. Deze gerechten eet men speciaal met Rosj Hasjana om elkaar een zoet jaar toe te wensen. In het Jiddisj (een joods Europese taal) wordt onderstaand recept 'Floymen un mayeren tzimmes' genoemd.
Ingrediënten ( 4 tot 6 pers)
· 8 grote wortelen (in dunne plakjes)
· 250 g gedroogde pruimen
· 2 dl honing
· ½ theel zout
· 1 theel citroensap
· 3 eetl boter
· 3 eetl meel
Bereiding
Leg de plakjes wortel in een pan en schenk er zoveel water bij dat ze net onderstaan
Aan de kook brengen en voeg de pruimen toe
Dan op laag vuur 15 minuten zachtjes laten pruttelen tot de pruimen zacht zijn
Voeg honing, zout en citroensap toe en laat alles met het deksel op de pan nog 20 minuten door sudderen
Smelt de boter in een steelpannetje
Voeg het meel toe en roer tot het meel geheel is opgenomen
Roer dit mengsel door de wortelen
Blijf roeren tot de saus de gewenste dikte heeft
Laat er vlak voor het serveren onder een hete grill snel een bruin kleurtje op komen
.