Israëlische kaastaart 

Ingrediënten 

· 125gr zelfrijzend bakmeel

· 125 gr bloem

· 130gr suiker

· 180gr boter( bak)

· 1 ei

· Mespuntje zout

· 1 pakje vanillesuiker 

Vulling 

· 2,5 l yoghurt of 500gr kwark

· 130gr suiker

· Sap van 1à 2 citroenen

· 3 eieren

· 80gr rozijnen zonder pit

· 1 pakje vanillesuiker

· 1 beschuit

Bereiding 

Maak deeg van meel, suiker,boter, losgeklopt ei en vanillesuiker.

Leg het deeg in een ingevette springvorm en maak een oprand van ca.2cm.

Laat de yoghurt een nacht in een dun sloopje of dunne doek uitlekken.

Dit is bij kwark niet nodig.

Maak de vulling: roer de suiker, het citroensap, de gewassen en even gewelde rozijnen, afgedroogde rozijnen, de dooiers van de 3 eieren en de vanillesuiker door de kwark of yoghurt

Het wit van de eieren stijf kloppen en dit door de vulling beschuit is bestrooid.

De gladde massa in de deegholte scheppen, die met een gewreven beschuit is bestrooid.

Bak de taart  ca.1 uur in een matige warme oven goudgeel worden

Laat de taart in de oven koud worden.

Voor mensen die niet veel van deeg houden, kunt u een bodem maken van gewreven beschuiten vermengd met suiker.

Het mengsel met een beetje water, boter of citroensap vermengen en aaneendrukken. 

  Kwarkblintzes 

Ingrediënten 

· 2 eieren

· 2 eetl. Plantaardige olie

· 2,4 l melk of water

· 100gr gezeefde bloem

· 0,5 theel zout

· Margarine of boter om in de bakken.

· Vetvrij papier 

  Kwarkvulling 

Ingrediënten 

· 450gr cottage cheese of kwark

· 125gr zacht geroerde roomkaas

· 2 losgeklopte eidooiers

· 3 tot 4 eetl. suiker

· 1/4 theel vanille-extract

· 0,5 theel geraspte citroenschil. 

Bereiding 

Meng in blender of keukenmachine de eieren, olie, melk of water, bloem en zout.

Zet het beslag 30min. In de koelkast.

Smelt in een koekenpan met een doorsnede van 18 cm 1 theel; boter.

Schep zoveel beslag in de pan dat de hele bodem met een dunne laag bedekt is.

Bak de pannenkoek op een matig vuur tot de onderkant bruin is.

Laat hem op een vetvrij papier glijden.

Doe indien nodig nog wat boter in de pan en bak de volgende pannenkoek. Leg  velletjes papier tussen de gebakken blintzes. 

Voor het vullen van de blintzes: schep 1 opgehoopte eetlepel van de vulling midden op de gebruinde kant van de blintzes.

Vouw twee zijkanten naar binnen, over de vulling, en dan de onder- en bovenkant over elkaar heen, zodat u een envelopje krijgt.

Bak de blintzes in een grote, beboterde koekenpan op de matig vuur aan beide kanten bruin.

Geef er zure room of jam bij. 

  Geglaceerde Frambozentaart 

Ingrediënten ( schuimbodem) 

· 3 eiwitten op kamertemperatuur

· 175 gr zeer fijne tafelsuiker

· 1,5 theel citroensap

· Snuifje zout 

Bereiding 

Klop de eiwitten schuimig.

Voeg geleidelijk, met een eetlepel tegelijk, de suiker toe en blijf snel kloppen.

Doe het citroensap bij, blijf kloppen tot het schuim heel stijf en glanzend is.

Doe het schuim over de bodem en de zijkanten van een licht ingevette taartvorm met een doorsnede van 22 cm en droog de taartbodem in een op 120)C voorverwarmde oven, ongeveer een uur of iets langer.

Als u een krokanter taartbodem wilt hebben, draai de oven dan uit en laat de schuimbodem in de oven een uur afkoelen;

Vul de taartbodem met geglaceerde frambozenvulling. 

  Geglaceerde frambozenvulling 

Ingrediënten 

· 2 eetl aardappelmeel

· 175gr tafelsuiker

· 800gr verse frambozen

· 1,5 theel citroensap

· 1,2 dl water

· Snuifje zout

· 1 eetl margarine 

Bereiding 

Meng aardappelmeel, suiker en water in een pan met dikke bodem.

Voeg er 200gr frambozen, die u gekneusd hebt, aan toe.

Breng dit mengsel aan de kook en roer tot het dik en helder is.

Voeg de citroensap en margarine toe.

Leg de rest van de frambozen in de gebakken schuimbodem en giet het glazuur over.
Zet de taart in de koelkast tot de vulling stevig is. 

  Soefganiot

Ingrediënten 

· 350gr zelfrijzend bakmeel

· 2 eieren

· 1/8 l yoghurt of zure room

· 1 eetl olie

· 2 eetl suiker

· 3 pakjes vanillesuiker

· een snuifje zout

· Jam

· Olie om in de bakken 

Bereiding 

Maak alle ingrediënten behalve de jam een deeg als voor oliebollen (op een warme plaats afgedekt een half uur laten rijzen).

Vorm met twee eetlepels bollen en laat die in hete olie glijden.

Bak ze in de olie goudbruin.

Snijd ze als ze klaar zijn doormidden, maar laat één kant vastzitten.

Vul ze met jam en druk ze weer op elkaar. 

  Hamanstasjes of Hamansoren  

Ingrediënten 

· 175gr margarine

·225gr suiker

· 1 ei

· 0,6 sinaasappelsap

· 1,5 theel vanille-extract ( of 1 zakje vanillesuiker)

· 375gr bloem

· 1 theel zuiveringszout( kan zonder)

· 0,5 theel zout 

Bereiding 

Roer margarine en suiker romig.

Klop het ei door het mengsel.

Roer er het sinaasappelsap en het vanille-extract door.

Voeg de bloem, zuiveringszout en zout toe.

Meng alles goed.

Zet het deeg 1 uur of langer in de koelkast. 

Vulling 

· 275 pruimenjam

· 3 eetl kokos

· 1 theel citroenschil

· 50gr walnoten

· 40gr rozijnen

· 3 eetl gehakte appel (desgewenst) 

Bereiding 

Meng alle ingrediënten goed door elkaar.

Verhit de oven voor op 190° C

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en steek er rondjes uit met een doorsnede van 7,5 cm.

Leg 1 theel vulling midden op de rondjes.

Vouw de zijkanten naar boven en druk ze stevig tegen elkaar,zodat een driehoek ontstaat.

Leg de Hamanstasjen op een niet– ingevette bakplaat en bak ze in ongeveer 15 min gaar.

  Sabbath Cake of Lekach

Ingrediënten 

· 6 grote eieren

· 1 kop suiker

· 2 eetl olie

· 3 eetl water

· 2 theel vanille essence

· Geraspte schil van citroen en / of 1 theel kaneel

· 1/2 kop bloem of ( kokos) en 1/2 zelfrijzend bakmeel

· Zoete wijn 

Versiering: slagroom, vruchten of noten en chocola

Bereiding 

Vet de springvorm in van 22 cm en verhit de oven op 180° C.

Sla het eiwit stijf tot het piekt.

In een andere kom de eierdooiers met de suiker schuimig mixen.

Voeg water, olie en essence toe+ citroenschil en of kaneel.

Blijf goed roeren en voeg langzaam het meel toe zowel de bloem als het bakmeel.

Mix het deeg op een lage snelheid tot het glad is.

Voeg voorzichtig  het stijve eiwit toe en meng het voorzichtig en luchtig maar goed door het deeg heen.

Als het goed is schenk het in de ingevette springvorm.

Bak het in het midden van de oven 50 min tot de cake goudgeel is, eventueel met breinaald in prikken tot deze droog aanvoelt.

Variatie: in plaats van gewone bloem voeg een halve kop kokos toe.

Snijd de cake door, besprenkel met zoete wijn en slagroom en vruchten.

Decoreer de cake met slagroom, noten, fruit of chocola. 

  Luxe honingcake 

Deze honingcake heeft een kruidige , maar delicate smaak. U kunt hem glaceren met een honing of suikerglazuur of versieren met gehalveerde pecannnoten die u voor het bakken in de bovenkant drukt.

Ingrediënten 

· 1,8 dl plantaardige olie

· 3 eieren

· 100gr suiker

· 350gr honing ( bij voorkeur donkere)

· 1 theel geraspte sinaasappel of citroenschil

· 2 eetl cognac

· 175gr gezeefde bloem

· 1,5 theel bakpoeder

· 1 theel zuiveringszout

· 0,5 theel zout

· 1 theel kaneel

· 0,5 theel gember

· 0,5 theel muskaatnoot

· 0,5theel kruidnagel

· 1,6 dl sterke koffie

· 80 gr rozijnen

· 40 gr gehakt gedroogd of gekonfijt fruit (des gewenst)

· 75 gr gehakt pecannoten ( je kan indien nodig walnoten gebruiken)

· Gehalveerde pecannoten. 

  Glazuur 

· 100 gr suiker

· 2 eetl sinaasappelsap of citroensap of 3 eetl honing. 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180° C.

Vet een vorm in van 24 cm.

Klop olie, eieren, suiker, honing, sinaasappel– of citroensap en cognac door elkaar.

Meng de droge ingrediënten zoals bloem, suiker, kruiden enz...en roer ze, afwisselend met scheutjes koffie, geleidelijk pecannoten door.

Klop goed, spatel er het gedroofde fruit en de gehakte pecannoten door.

Doe het beslag in de vorm en druk de halve pecannoten erop en als u geen glazuur gebruikt.

Bak de koek 50 tot 60 min in de voorverwarmde oven of tot een tandenstoker die u erin prikt, er schoon uitkomt.

Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm.

Stort de cake en prik er, terwijl hij nog warm is, gaatjes in.

Meng voor het suikerglazuur vruchtensap en suiker en verhit het mengsel, voortdurend roerend, op een matig vuur tot de suiker gesmolten is of verwarm de honing.

Giet over de warme cake de warme suikerglazuur of de warme honing over. 

  Gremselich

Ingrediënten 

· 7 matses ( In handel verkrijgbaar of zelf maken (zie recept bij allerlei)

· 2 eetl boter of olie

· 3 eieren

· 150 gram suiker

· 75 gram gepelde amandelen

· 100 gram rozijnen

· 1 theelepel kaneel

· 50 gram stemgember

· 1 geraspte citroenschil

· beetje zout

· eetl sucade eventueel) 

Bereiding

Breek de matses en doe ze in een plasticzak en maak ze met de deegroller zo fijn mogelijk.
Leg de kruimels in een vergiet, laat er wat water overlopen zodat ze wat vochtig worden, maar niet te nat!

Was en wel de rozijnen, snij de amandelen, gember en de sucade heel klein.
Klop de eieren.
Roer alles door elkaar, kneed het tot een bal en voeg eventueel nog wat matsemeel toe als de massa te vochtig is ( gewone bloem kan ook )
Vorm er koekjes van en bak ze in de koekenpan met de boter of olie bruin.
Laat ze op keukenpapier uitlekken. 

  Kugel met peren 

De bekende kugel met peren werd van oorsprong gemaakt met schmaltz (kippenvet). Deze versie is met boter. 

Ingrediënten 

· 1250 stoofperen

· 250gr zelfrijzende bloem

· 2x 75 gr suiker

· Geraspte schil en het sap van 1 citroen

· 4 dl water

· 125 gr zachte boter

· 1 zakje vanille suiker

· 1theel kaneel

· Snuifje zout

· 15 gr gembersiroop

· 25 gr gemberbolletjes

· 30 gr gewelde rozijnen

· 15 gr geschaafde amandelen 

Bereiding 

Schil de peren, haal de klokhuizen eruit en snij ze in vieren.

Kook ze half gaar samen met 75 gram suiker, het citroensap en 4 deciliter water, gedurende 10 minuten.

Roer de boter met de andere 75 gram suiker los in en mengkom.

Voeg de citroenschil, de rozijnen en de amandelen toe.

Snij de gemberbolletjes klein en doe ze samen met de gembersiroop bij het botermengsel.

Zeef het zelfrijzend bakmeel over het mengsel en klop het geheel met een garde tot een stevig deeg.

Voeg daar wat sap bij van de gekookte peren en roer het geheel tot een smeuïg deeg.

Doe de peren met het kookvocht in een pan of schaal.

Smeer het deeg er bovenop en strooi daar wat kaneel overheen.

Zet dit alles gedurende 1 ½ uur afgedekt in een voorverwarmde oven van 180ºC