Soepen
Wortelsoep met gember
Ingrediënten
· 2 eetl boter
· 300gr ui in blokjes gesneden
· 10 tot 12 wortelen, geschild en in blokjes gesneden
· 1,5 theel gemberpoeder of verse ‘geraspt’
· 1l groentebouillon
· 0,6 sinaasappelsap
· 2dl melk, waarvan desgewenst een deel koffieroom
· Zout naar smaak
· Paprikapoeder naar smaak
· Zure room
· Verse peterselie (gehakt)
Laat de boter of margarine smelten in een pan en bak de uien in ongeveer 10 min glazig.
Voeg de wortelen, gember en groentebouillon toe. Leg het deksel op de pan en laat de wortelen in 25 tot 30 min gaar koken.
Laat de soep afkoelen.
Pureer de soep in een blender of keukenrobot.
Giet de soep terug in de pan en voeg sinaasappelsap en de melk en desgewenst de koffieroom toe.
Breng de soep op smaak met zout en paprikapoeder.
Warm de soep voor het serveren op, maar laat hem niet meer aan de kook komen.
Dien de soep op met wat zure room en sprenkel wat peterselie over.
Linzensoep
Ingrediënten
· 3 eetlepels olijfolie
· 2 fijngesneden teentjes knoflook
· 200 gr grof gesneden uien
· 100 gr in plakjes gesneden champignons
· 3/4 liter groentebouillon van een tablet
· 2 eetlepels citroensap
· 250 gr rode linzen
· 1/2 literblik gepelde tomaten
· 3 laurierblaadjes
· 3 kruidnagels of 1 theelepel kruidnagelpoeder
· 200 gr gesneden soepgroente
· Lavas
· Cayennepeper
· Tamari
Bereiding
Verhit de olie in een ruime soeppan en bak de knoflook daarin aan
Voeg de uien toe en laat ze even fruiten
Doe de champignons erbij en bak ze mee
Voeg dan de bouillon, het citroensap, de linzen, tomaten, laurier en kruidnagel toe en laat dit ± 45 minuten koken
Doe er dan de soepgroente bij en laat de soep nog 15-20 minuten koken
Maak op smaak met lavas, cayennepeper en tamari
Ezau’s linzensoep ( 6 pers)
Ingrediënten
· 1 gesnipperde ui
· 1 eetl olijfolie
· 1/2 theel. Komijnpoeder
· 1/2 korianderpoeder
· 2 teentjes knoflook
· 1 liter runder-of groentebouillon ( versgetrokken of van tabletten
· 250 gr oranjelinzen
· ( 250gr spinazie, jonge zuring of postelein)
· zout naar smaak
Bereiding
Fruit in een ruime pan de gesnipperde ui en komijn en koriander in de olijfolie.
Laat op het laatst de knoflook effen meebakken.
Voeg de linzen en de bouillon toe.
Breng de soep onder voortdurend roeren aan de kook.
Laat het geheel 25 tot30 min zachtjes koken tot de linzen zacht zijn.
Voeg zout toe.
Voor een maaltijdsoep dubbele hoeveelheden nemen.
Kippensoep voor sjabbes
Ingrediënten
· 1 soepkip
· 1 ui
· 1 winterwortel
· pakje vermicelli
· 1 theel foelie (naar smaak meer)
· enkele stukjes citroenschil naar smaak
· peper en zout
Bereiding
De kip opzetten in ruim water en juist aan de kook brengen met ui, peper,zout, foelie en citroenschil.
3, 4 uur laten trekken
De gesneden wortel toevoegen en nog eens 20 min laten doorkoken. Haal nu de soepkip uit de pan en ontdoe die van vel en bot. Het vlees terug in de pot.
Naar smaak kunt u nog ( osem) kippenbouillon blokje laten trekken.
Op het laatst de vermicelli toevoegen.
Pompoensoep
Ingrediënten
· 2kg pompoen
· 3 grote preien
· 2 teentjes knoflook
· 250gr paddestoelen
· 2 liter groentebouillon
· 2 eetl room
· peper en zout
· olie
· peterselie
Bereiding
Pompoen, prei en knoflook snijden en roerbakken in olie
De pompoen hoeft niet klein gesneden te worden
2 liter bouillon toevoegen en een halfuurtje laten sudderen
intussen de in schijfjes gesneden en gebakken paddestoelen
De soep mixen met een staafmixer
De paddestoelen en een scheutje room toevoegen
Naar smaak zouten en peperen
Garneren met een beetje gesnipperde peterselie
Lekker met een stukje bruinbrood en kruidenboter
Knoflooksoep met geroosterde aardappel
Ingrediënten ( 4 pers)
· 10 teentjes knoflook
· 6 eetl olijfolie
· 2 takjes maggikruid of selderij
· Zeezout
· 1 doosje roomkaas met knoflook
· 1 bakje rucolacress( notenkruid)
· 6 dl kokend water
· Keukenpapier
Bereiding
Knoflook pellen.
In Soeppot 4 eetl olie en 9 knoflookteentjes zachtjes verwarmen in olie (wordt knoflookolie).
Ca 15 min laten mee sudderen (wordt knoflookolie).
Takjes maggikruid halveren en bij de knoflookolie toevoegen en nog ongeveer 15 min laten mee sudderen.
Intussen de grill op max stand zetten.
Aardappels schillen
1 aardappel in flinterdunne plakjes snijden, (bewaren) na roosteren, rest in stukjes.
Boven kom 1 teentje knoflook uitpersen, rest van olie erdoor roeren.
Aardappel droogdeppen met propere keukenhanddoek en aan beide zijde bestrijken met de knoflookolie.
Plakjes op rooster leggen 10 cm onder hete grill.
In 3 à 4 minuten knapperig roosteren.
Maggikruid uit pan nemen.
Door bakvet met knoflook 6dl kokend water.
Aardappelstukjes bijvoegen en zout naar smaak doorroeren.
Soep ca 10 minuten zachtjes laten doorkoken, af en toe roeren.
Met staafmixer de soep mixen tot ze glad is.
Roomkaas toevoegen en al roerend laten smelten
Niet meer koken
Soep in 4 borden gieten en maggikruid erin leggen
Rucolacress boven borden van bedje knippen
Plakjes geroosterde aardappel erop leggen
Groentesoep met basilicum
Ingrediënten
· 3 eetl olijfolie
· 3 teentjes knoflook
· 1 gr ui ( fijn gesneden)
· 1 bosje basilicum, (de blaadjes fijn gesneden)
· 3 tomaten, (gepeld en fijn gesneden)
· 1 gr wortel, (fijngesneden)
· 2 stengels bleekselder, (in plakjes gesneden)
· 4 lente-uitjes (fijngesneden)
· 100 gr sperziebonen, ( gehalveerd)
· 2 courgettes, (in plakken gesneden)
· 100 gr jonge aardappelen (gehalveerd)
· 100 gr geweekte witte bonen
· 2 eetl tomatenpuree
· 1 liter water
· Zout en vers gemalen zwarte peper
Bereiding
Verhit de olijfolie en sauteer de knoflook en de ui gedurende 5 min , of tot ze goudbruin zijn.
Voeg de helft van de basilicum toe en laat alles kort bakken;
Doe er alle groenten, de tomatenpuree en het water bij en breng aan de kook.
Laat de soep 1 uur sudderen, of tot ze helemaal gaar is.
Breng de soep op smaak met zout en peper naar wens.
Voeg de rest van de basilicum toe en serveer de soep.
Traditionele joodse goulashsoep
Ingrediënten
· 2 eetl olijfolie
· 1 middelgrote witte ui, in plakjes gesneden
· 1 eetl milde paprikapoeder
· 1 theel karwijzaden (desgewenst)
· 1 theel citroenschil
· 2 theel verse oregano
· 500gr rundvlees, (in blokjes gesneden)
· 2 eetl tomatenpuree
· 1,25 l runderbouillon
· 2 theel suiker
· 1 theel zout en 1 theel peper
· 500 gr aardappelen, geschild, gewassen en in blokjes gesneden
· 1 eetl maïzena
· 2 komkommers in het zuur
· 50 ml zure room
Bereiding
Verhit de olijfolie en sauteer de ui ca, 5 min tot hij goudbruin is
Voeg de paprikapoeder, knoflook, citroenschil en de oregano, karwijzaden toe
Laat alles 1 min of 2 bakken, tot het mengsel heerlijk ruikt
Voeg het rundvlees en de tomatenpuree toe en laat alles gedurende 5 min bakken
Voeg de bouillon, suiker, zout en peper toe en breng alles aan de kook
Laat alles gedurende 1 uur sudderen
Doe er de aardappelen bij en laat alles nog eens 30 min koken
Proef de soep en breng ze indien nodig op smaak
meng de maïzena met 2 eetl koud water en voeg het mengsel toe aan de soep., goed roeren
Laat de soep enkele minuten dikker worden en serveer ze in in borden( kommen), garneer met de blokjes komkommer
Schep de zure room op de soep.