Soepen

Wortelsoep met gember 

IngrediŽnten 

 2 eetl boter

 300gr ui in blokjes gesneden

 10 tot 12 wortelen, geschild en in blokjes gesneden

 1,5 theel gemberpoeder of verse Ďgerasptí

 1l groentebouillon

 0,6 sinaasappelsap

 2dl melk, waarvan desgewenst een deel koffieroom

 Zout naar smaak

 Paprikapoeder naar smaak

 Zure room

 Verse peterselie (gehakt) 

Laat de boter of margarine smelten in een pan en bak de uien in ongeveer 10 min glazig.

Voeg de wortelen, gember en groentebouillon toe. Leg het deksel op de pan en laat de wortelen in 25 tot 30 min gaar koken.

Laat de soep afkoelen.

Pureer de soep in een blender of keukenrobot.

Giet de soep terug in de pan en voeg sinaasappelsap en de melk en desgewenst de koffieroom toe.

Breng de soep op smaak met zout en paprikapoeder.

Warm de soep voor het serveren op, maar laat hem niet meer aan de kook komen.

Dien de soep op met wat zure room en sprenkel wat peterselie over. 

Linzensoep 

IngrediŽnten 

 3 eetlepels olijfolie

 2 fijngesneden teentjes knoflook

 200 gr grof gesneden uien

 100 gr in plakjes gesneden champignons

 3/4 liter groentebouillon van een tablet

 2 eetlepels citroensap

 250 gr rode linzen

 1/2 literblik gepelde tomaten

 3 laurierblaadjes

 3 kruidnagels of 1 theelepel kruidnagelpoeder

 200 gr gesneden soepgroente

 Lavas

 Cayennepeper

 Tamari 

Bereiding

 Verhit de olie in een ruime soeppan en bak de knoflook daarin aan

 Voeg de uien toe en laat ze even fruiten

 Doe de champignons erbij en bak ze mee

 Voeg dan de bouillon, het citroensap, de linzen, tomaten, laurier en kruidnagel toe en laat dit Ī 45 minuten koken

 Doe er dan de soepgroente bij en laat de soep nog 15-20 minuten koken

 Maak op smaak met lavas, cayennepeper en tamari 

Ezauís linzensoep ( 6 pers) 

IngrediŽnten 

 1 gesnipperde ui

 1 eetl olijfolie

 1/2 theel. Komijnpoeder

 1/2 korianderpoeder

 2 teentjes knoflook

 1 liter runder-of groentebouillon ( versgetrokken of van tabletten

 250 gr oranjelinzen

 ( 250gr spinazie, jonge zuring of postelein)

 zout naar smaak 

Bereiding 

Fruit in een ruime pan de gesnipperde ui en komijn en koriander in de olijfolie.

Laat op het laatst de knoflook effen meebakken.

Voeg de linzen en de bouillon toe.

Breng de soep onder voortdurend roeren aan de kook.

Laat het geheel 25 tot30 min zachtjes koken tot de linzen zacht zijn.

Voeg zout toe.

Voor een maaltijdsoep dubbele hoeveelheden nemen. 

Kippensoep voor sjabbes 

IngrediŽnten 

 1 soepkip

 1 ui

 1 winterwortel

 pakje vermicelli

 1 theel foelie (naar smaak meer)

 enkele stukjes citroenschil naar smaak

 peper en zout 

Bereiding 

De kip opzetten in ruim water en juist aan de kook brengen met ui, peper,zout, foelie en citroenschil.

3, 4 uur laten trekken

De gesneden wortel toevoegen en nog eens 20 min laten doorkoken. Haal nu de soepkip uit de pan en ontdoe die van vel en bot. Het vlees terug in de pot.

Naar smaak kunt u nog ( osem) kippenbouillon blokje laten trekken.

Op het laatst de vermicelli toevoegen. 

Pompoensoep 

IngrediŽnten 

 2kg pompoen

 3 grote preien

 2 teentjes knoflook

 250gr paddestoelen

 2 liter groentebouillon

 2 eetl room

 peper en zout

 olie

 peterselie 

Bereiding 

Pompoen, prei en knoflook snijden en roerbakken in olie

De pompoen hoeft niet klein gesneden te worden

2 liter bouillon toevoegen en een halfuurtje laten sudderen

intussen de in schijfjes gesneden en gebakken paddestoelen

De soep mixen met een staafmixer

De paddestoelen en een scheutje room toevoegen

Naar smaak zouten en peperen

Garneren met een beetje gesnipperde peterselie

Lekker met een stukje bruinbrood en kruidenboter

Knoflooksoep met geroosterde aardappel 

IngrediŽnten ( 4 pers)

 10 teentjes knoflook

 6 eetl olijfolie

 2 takjes maggikruid of selderij

 Zeezout

 1 doosje roomkaas met knoflook

 1 bakje rucolacress( notenkruid)

 6 dl kokend water

 Keukenpapier 

Bereiding 

Knoflook pellen.

In Soeppot 4 eetl olie en 9 knoflookteentjes zachtjes verwarmen in olie (wordt knoflookolie).

Ca 15 min laten mee sudderen (wordt knoflookolie).

Takjes maggikruid halveren en bij de knoflookolie toevoegen en nog ongeveer 15 min laten mee sudderen.

Intussen de grill op max stand zetten.

Aardappels schillen

1 aardappel in flinterdunne plakjes snijden, (bewaren) na roosteren, rest in stukjes.

Boven kom 1 teentje knoflook uitpersen, rest van olie erdoor roeren.

Aardappel droogdeppen met propere keukenhanddoek en aan beide zijde bestrijken met de knoflookolie.

Plakjes op rooster leggen 10 cm onder hete grill.

In 3 ŗ 4 minuten knapperig roosteren.

Maggikruid uit pan nemen.

Door bakvet met knoflook 6dl kokend water.

Aardappelstukjes bijvoegen en zout naar smaak doorroeren.

Soep ca 10 minuten zachtjes laten doorkoken, af en toe roeren.

Met staafmixer de soep mixen tot ze glad is.

Roomkaas toevoegen en al roerend laten smelten

Niet meer koken

Soep in 4 borden gieten en maggikruid erin leggen

Rucolacress boven borden van bedje knippen

Plakjes geroosterde aardappel erop leggen

Groentesoep met basilicum 

IngrediŽnten 

 3 eetl olijfolie

 3 teentjes knoflook

 1 gr ui ( fijn gesneden)

 1 bosje basilicum, (de blaadjes fijn gesneden)

 3 tomaten, (gepeld en fijn gesneden)

 1 gr wortel, (fijngesneden)

 2 stengels bleekselder, (in plakjes gesneden)

 4 lente-uitjes (fijngesneden)

 100 gr sperziebonen, ( gehalveerd)

 2 courgettes, (in plakken gesneden)

 100 gr jonge aardappelen (gehalveerd)

 100 gr geweekte witte bonen

 2 eetl tomatenpuree

 1 liter water

 Zout en vers gemalen zwarte peper

Bereiding 

Verhit de olijfolie en sauteer de knoflook en de ui gedurende 5 min , of tot ze goudbruin zijn.

Voeg de helft van de basilicum toe en laat alles kort bakken;

Doe er alle groenten, de tomatenpuree en het water bij en breng aan de kook.

Laat de soep 1 uur sudderen, of tot ze helemaal gaar is.

Breng de soep op smaak met zout en peper naar wens.

Voeg de rest van de basilicum toe en serveer de soep. 

Traditionele joodse goulashsoep

IngrediŽnten 

 2 eetl olijfolie

 1 middelgrote witte ui, in plakjes gesneden

 1 eetl milde paprikapoeder

 1 theel karwijzaden (desgewenst)

 1 theel citroenschil

 2 theel verse oregano

 500gr rundvlees, (in blokjes gesneden)

 2 eetl tomatenpuree

 1,25 l runderbouillon

 2 theel suiker

 1 theel zout en 1 theel peper

 500 gr aardappelen, geschild, gewassen en in blokjes gesneden

 1 eetl maÔzena

 2 komkommers in het zuur

 50 ml zure room

Bereiding 

Verhit de olijfolie en sauteer de ui ca, 5 min tot hij goudbruin is

Voeg de paprikapoeder, knoflook, citroenschil en de oregano, karwijzaden toe

Laat alles 1 min of 2 bakken, tot het mengsel heerlijk ruikt

Voeg het rundvlees en de tomatenpuree toe en laat alles gedurende 5 min bakken

 Voeg de bouillon, suiker, zout en peper toe en breng alles aan de kook

Laat alles gedurende 1 uur sudderen

Doe er de aardappelen bij en laat alles nog eens 30 min koken

Proef de soep en breng ze indien nodig op smaak

meng de maÔzena met 2 eetl koud water en voeg het mengsel toe aan de soep., goed roeren

Laat de soep enkele minuten dikker worden en serveer ze in in borden( kommen), garneer met de blokjes komkommer

Schep de zure room op de soep.